Door op 4 november 2013

Hekstra BV al meer dan 80 jaar een begrip in Damwâld

Afgelopen vrijdagmiddag bracht een delegatie van de PvdA Dantumdiel een werkbezoek aan het  bedrijf van de familie Hekstra aan de Willemstraat in Damwâld. In de knusse kantine werden we verwelkomd door Ebele Hekstra.

Pake Ebele Hekstra startte in 1925 een bouwbedrijf dat nu is uitgegroeid tot bedrijf bestaande uit drie onderdelen, namelijk een bouwbedrijf, het rietdekkersbedrijf en het kunststof-rietdekkersbedrijf.

Het bouwbedrijf maakt momenteel, als gevolg van de economische crisis, moeilijke tijden door. De bouw ligt stil en ondanks de 6% btw tarief, wat alleen geldt voor verbouw aan particuliere woningen, wil het maar niet op gang komen. Maar er is goede hoop dat de werkzaamheden op dit gebied weer wat aantreken, omdat het het eind van de economische crisis in zicht is.

Het rietdekkersbedrijf loopt goed en ook het nu al 25 jaar bestaande kunststof-riet onderdeel is een gouden greep geweest.

Dit onderdeel heeft onder andere werk opgeleverd in China en Canada. Over het China-project raakt Ebele niet uitgesproken. Een geweldige ervaring. Maar hoe komt een bouwbedrijf uit Damwâld in China terecht? Het antwoord is heel simpel. Hekstra is in Nederland het enige bedrijf dat kunststof-riet kan leveren en plaatsen.

Bij al deze werkzaamheden maakt Hekstra veel gebruik van zzp-ers en personeel uit Litouwen. Waarom Litouwen? De simpele reden is dat er bijna geen vakpersoneel voor het rietdekken in Nederland voorhanden is. Een opleiding voor rietdekkers is er wel, maar hier is een diploma op MBO-4 niveau vereist. Volgens Hekstra wordt het gewoon weer tijd dat de oude LTS weer terugkeert.

Voor grote bouwprojecten werkt Hekstra momenteel samen in een vorm van een consortium met diverse andere bedrijven zoals onder andere Lont, P. de Vries uit Leeuwarden en Zittema Asbest verwerking.  Deze vorm van samenwerking is nodig om het hoofd, in deze tijd, boven te houden.

Ook de sociale kant van dit bedrijf komt naar voren zegt de inmiddels aangeschoven broer Johannes Hekstra. Mensen van onder andere Talant krijgen hier de kans om ook deel te nemen aan het arbeidsproces.

Onder het genot van nog een kop koffie toonde de Hekstra’s wat fotomateriaal van projecten die door hun zijn gerealiseerd zoals woningen op het recreatiepark Hof van Saksen te Rolde (Drenthe) , een rietdek klus  op Texel en een  project in Harlingen.

Een leerzame middag met de aantekening dat rietdekken een echt vak is en dat het familiebedrijf Hekstra Damwoude in heel Nederland hiermee op de kaart heeft gezet.